Publicaties

Ter ondersteuning van de studie van de Algemene Menskunde van Rudolf Steiner, dat is de titel van het boekje dat ondergetekende heeft geschreven.

Begin 2020 werden we overvallen door de Corona-epidemie. Een van de consequenties was dat ik niet meer op verschillende plekken op de wereld de menskunde van Rudolf Steiner kon verbreiden. Gedwongen thuiszitten dus. Al snel werd duidelijk dat dit langer ging duren dan gehoopt. Het bracht mij er toe te kijken of ik de voordrachten van de Algemene Menskunde kon alinealiseren; daaronder versta ik het zoeken naar de essentie van elke alinea en dat in een leesbaar geheel op te schrijven. Bijna anderhalf jaar later is dat project afgerond. Er is een boekje ontstaan waarin de veertien voordrachten zijn weergegeven

Het is niet geschikt  als vervanging van de originele tekst, het is bedoeld als uitnodiging om de tekst nader te bestuderen.

Ik heb gebruik gemaakt van de studie uitgave die in 2019 verschenen is in het Duits bij het honderdjarig bestaan van de Waldorfpedagogiek (ISBN 978-3-7274-5716-6). In de Nederlandse vertaling van de Algemene Menskunde (ISBN90-6308-5144) lopen de alinea’s niet altijd synchroon, bijvoorbeeld in de laatste alinea’s van de tweede voordracht, de verschillen zijn echter klein.

Mijn idee is nu het volgende: door een schenking is het mogelijk honderd exemplaren te laten drukken. Deze exemplaren zijn genummerd en door mij van een handtekening voorzien. Die exemplaren worden geschonken aan mensen uit de Nederlandse schoolbeweging. Er rust op dit werk een copyright voor commerciële doeleinden. Maar verder mag eenieder dit zoveel en vaak vermenigvuldigen als hem of haar zinvol lijkt. Als je dus bijvoorbeeld een studiegroep over de menskunde organiseert, of als je in de pedagogische vergadering de menskunde bestudeert, kun je alle deelnemers zo’n boekje geven. Je mag het echt zien als een geschenk aan de schoolbeweging.

Daarnaast weet ik uit mijn internationale werk dat er meer groepen zijn die zo’n boekje ter ondersteuning welkom zouden heten. Mijn plan is om te kijken of dit kan in bijvoorbeeld Finland en Rusland, Turkije en Zuid-Korea, waar eigenlijk niet. Daartoe is er een vertaling nodig en telkens de eerste honderd exemplaren. Dan kan het een geschenk blijven.

Om dat alles mogelijk te maken is er een banknummer geopend en ter ondersteuning deze website door de Stichting Sampsa. Hier kun je lezen hoe het met de uitvoering van de plannen gaat. Ook vind je hier een Pdf-bestand.

Dat kun je afdrukken en vermenigvuldigen.

Iedereen die het bovenstaande een goed idee vindt en wil bijdragen aan de realisatie ervan wordt uitgenodigd om een bedrag te storten. Zodra er voldoende middelen zijn, wordt er een vertaling gemaakt en wordt gezorgd voor verspreiding (je kunt natuurlijk ook je vertaalkunst schenken).

Misschien kunnen we op deze manier vanuit Nederland iets schenken aan de wereldwijde Waldorfschoolbeweging.

Vervolg, juni 2022

Het project landt goed. Dankzij schenkingen zijn er inmiddels in Nederland zo’n achthonderd boekjes verspreid. In Belgie zo’n tweehonderd. Inmiddels heb ik een Duitse vertaling gemaakt en er zijn nu ook een Deiutsche Ausgabe, een Schweizerischer Ausgabe en een Österreichischer Ausgabe!

Er wordt gewerkt aan een vertaling in het Turks, het Fins en het Frans. We zullen zien hoever we komen. In ieder geval hartelijk dank voor de ondersteuning van dit idee.

Anfang 2020 wurden wir von der Korona-Epidemie überwältigt. Eine der Folgen war, dass ich Rudolf Steiners Menschenkunde nicht mehr an verschiedene Orte in der Welt verbreiten konnte. Also: ich war gezwungen zu Hause zu bleiben. Schnell wurde klar, dass dies länger dauern würde als erhofft. Es führte mich zu der Frage, ob ich die Vorträge der Allgemeinen Menschenkunde könnte; damit meine ich, nach der Essenz jedes Absatzes zu suchen und sie in einem lesbaren Ganzen aufzuschreiben. Fast anderthalb Jahre später wurde dieses Projekt abgeschlossen. Es entstand ein Büchlein, in dem die vierzehn Vorträge wiedergegeben sind.
Es eignet sich nicht als Ersatz für den Originaltext, es ist als Einladung gedacht, den Text weiter zu studieren.
Ich habe die Studienausgabe verwendet, die 2019 zum hundertjährigen Jubiläum der Waldorfpädagogik auf Deutsch erschienen ist (ISBN 978-3-7274-5716-6).
Eine Spende ermöglichte es, hundert Exemplare drucken zu lassen. Diese Exemplare sind von mir nummeriert und signiert worden und wurden an Leute aus der niederländischen Schulbewegung geschenkt. Dies führte zu neuen Spenden, die es ermöglichten, hundert Exemplare auch in Belgien zu verteilen. Diese sind ebenfalls nummeriert und signiert.
Und jetzt ist das auch gelungen für eine deutsche Ausgabe. So sind diese Gedanken durch die niederländische Sprache gegangen und kommen jetzt in meine Übersetzung wieder zurück in die Deutsche Sprache, ein spannendes Experiment.
Dieses Werk ist für kommerzielle Zwecke urheberrechtlich geschützt. Aber ansonsten darf jeder so viel und so oft multiplizieren, wie er oder sie es für sinnvoll hält. Wenn man zum Beispiel eine Studiengruppe über Menschenkunde organisiert oder wenn man in einer Konferenz Menschenkunde studieren will, kann man allen Teilnehmern dieses Büchlein geben. Man darf es wirklich als ein Geschenk an die Schulbewegung sehen. Signierte Exemplare im Originaldruck sind gegen Selbstkostenpreis und Versandkosten verfügbar (siehe unten).

Außerdem weiß ich aus meiner internationalen Arbeit, dass es weitere Gruppen gibt, die eine solches Büchlein zur Unterstützung begrüßen würden. Ich beabsichtige zu untersuchen, ob dies beispielsweise in Finnland und Schweden, in der Türkei und Südkorea möglich ist, wo eigentlich nicht in der Welt. Dazu ist immer eine Übersetzung erforderlich und jedes Mal die ersten hundert Exemplare. Dann kann es ein Geschenk bleiben.
Um all dies zu ermöglichen, wurde eine Banknummer eröffnet und eine Website durch die Sampsa-Stiftung zur Förderung der Anthroposophie. Auf dieser Site können Sie lesen, wie die Entwicklung der Pläne verläuft. Dort finden Sie auch eine PDF-Datei. Die ist bei der Vervielfältigung frei zu benützen.

Marcel de Leuw.

Website: htpp://stichtingsampsa.nl
IBAN: NL44INGB0007968845 t.n.v. Stichting Sampsa
BIC: INGBNL2A